مقالات

اصول و شیوه های مراقبت از دندان کودکان

سلامتی کودک بزرگترین دغدغه ی تمامی والدین است و دندان های سالم در سلامت عمومی کودک، نقش مهمی ایفا می کنند. دندان در تکامل مهارت گفتاری و همچنین تغذیه ی کودک اساسی ترین وظیفه را بر عهده دارد. مراقبت از دندان کودکان و رسیدگی به بهداشت دهان با ایجاد عادات دندانی خوب، می تواند به رشد کودک کمک فراوانی کند. از سوی دیگر، مراقبت ضعیف از دندان ها و بی توجهی به بهداشت دهان می تواند منجر به عفونت، بیماری یا سایر مشکلات دندانی شود. بسیاری از مشکلات دهان و دندانی که در بزرگسالی دامن گیر افراد می شوند، ناشی از بی توجهی به دندان و لثه در دوران کودکی است. مراقبت از دندان و دهان کودکان از همان ابتدا باعث رشد صحیح و مناسب لثه می شود، در نتیجه فضا و فاصله ی لازم برای رشد دندان های بزرگسالی نیز فراهم می شود. رژیم غذایی مناسب و همچنین ویزیت های مرتب به دندانپزشکی از جمله مواردی هستند که والدین باید به آن ها توجه کنند. کودکان برای جویدن غذا ، صحبت کردن و لبخند زدن به دندان های قوی و سالم نیاز دارند. دندان بچه ها به شکل گیری صورت او کمک می کند و فضایی را در فک برای دندان های بزرگسال حفظ می کنند.

سن مناسب مسواک زدن کودک

برای مسواک زدن بطور مستقل نمیتوان سن دقیقی را تعیین کرد . کودکان حتی در سنین یکسان یا نزدیک بهم از نظر مهارت های دستی باهم تفاوت های زیادی دارند. یک محاسبه غیر دقیق برای سنجیدن مهارت دستی کودک ” استعداد رنگ کردن ما بین خطوط ” است .

اگر کودک شما این توانایی را بدست آورد که تصاویر را بدون خروج از حاشیه آن ها رنگ آمیزی کند یعنی مهارتش قابل قبول است. البته در این وضعیت هم سپردن اعمال مربوط به بهداشت دندان کودک به خود او منطقی نیست و نقش والدین بصورت نظارتی حتما باید وجود داشته باشد.

روش های صحیح مسواک زدن کودک

بهترین حالتی که مسواک زده میشود دارای زاویه ۴۵ درجه از خط لثه است و حرکت آن بسیار کوتاه میباشد . حرکت در طول خط لثه در حین مسواک باعث ساییدگی لثه میگردد. مسواک باید بصورت ملایم در جهت بالا و پایین دندان جابجا شود ، نه اینکه حرکت جانبی انجام دهد. باید سعی کنید حرکتی دایره وار و به صورت عمودی انجام دهید نه بصورت افقی. اینکار در سطح دندان جلو ، عقب ، بالا و همینطور روی زبان کودک صورت دهید.

ضرورت استفاده از نخ دندان کودکان

در بیشتر کودکان دندان های شیری دارای فاصله از یکدیگر میباشند و تا هنگامی که دندان های دایمی کودک رشد نکند بکار بردن نخ دندان نیاز نیست و خود مسواک تنها برای تمیز کردن سطوح بین دندان ها کافی میباشد. ولی پس از روییدن دندان های دائمی نخ دندان کشیدن دارای اهمیت زیادی میشود. در حالتی که دندان شیری به یکدیگر اتصال دارند و یا بسیار شلوغند ، بکار بردن نخ دندان جهت تمیز کردن دندان های آسیا اهمیت زیادی دارند.

آیا استفاده از خمیردندان برای کودک ضرورت دارد؟

برای کودکانی که سن آن ها از سه سال کمتر است بکار بردن خمیر دندان جهت مسواک چندان اهمیت ندارد.استفاده از خمیردندان در سن پایین بخاطر کف کردن باعث تهوع در کودک میشود. علاوه براین ها کودکی که دارای سن و سال پایین است توانایی کنترل درست بلع خود را ندارد و احتمال اینکه بخشی از کف خمیر دندان را قورت بدهد وجود دارد.

قورت دادن خمیر دندان در دراز مدت باعث باعث مسمومیت کودک و تغییر رنگ دادن دندان های او به خاطر وجود فلوراید میشود. به همین دلیل استفاده از خمیر دندان برای کودکان تا ۳۶ ماهگی توصیه نمیشود و بعد آن هم استفاده از خمیر دندان باید به مقدار بسیار ناچیز به اندازه نوک ناخن باشد .

 

روش های ترمیم دندان های دائمی کودکان

 

علیرغم تمام تلاش‌هایی که والدین برای ارتقای سلامت دهان و مراقبت از از دندان دائمی کودکان انجام می دهند، گاهی اوقات باز هم پوسیدگی دندان رخ می‌دهد. حفره های دندانی در کودکان را می توان با توجه به میزان و نوع آسیب دندان، از طریق چندین نوع روش ترمیم دندان، درمان کرد.بسیاری از مشکلات دهان و دندانی که در بزرگسالی دامن گیر افراد می شوند، ناشی از بی توجهی به دندان و لثه در دوران کودکی است. مراقبت از دندان و دهان کودکان از همان ابتدا باعث رشد صحیح و مناسب لثه می شود. هم دندان های شیری و هم دندان های دائمی را می توان با دندانپزشکی ترمیمی درمان کرد. اگرچه دندان‌های شیری در نهایت می‌افتند، اما مراقبت و ترمیم دندان های دائمی کودکان همچنان لازم است. در بیشتر موارد، دندانپزشک اطفال به دلیل اهمیت دندان های شیری و نقش مهمی که در سلامت کلی دهان و مراقبت از دندان دائمی کودکان ایفا می کنند، درمان ترمیمی را روی دندان های شیری توصیه می کند.

دیدگاهتان را بنویسید